30.5.12

neymiş bu kürtaj meselesi?

rütbesi ne kadar üst düzey de olsa kimsenin bir kadına karışma hakkı yoktur, buraya kadar tamam. kendi görüşlerini bildirirken yapmaya çalıştıkları şeyin aslında daha olumsuz şartlara iteceği gerçeğini görmemiş de olabilirler, buraya kadar da tamam. fakat burdan sonrası tamam değil.

nadir görülen tecavüz mağdurlarını çok üzülerek ayırıyorum konudan. ve çok çocuğu olup kaza sonucu dünyaya yenisini taşıyan, maddi durumu yetersiz talihsizleri. sözüm bunun dışındaki herhangi bir sebepten mağduriyeti bulunmayan gruba.

eğer sokaktaki hayvanın hakkı için haklı olarak günlerinizi saatlerinizi ömrünüzün bir kısmını ve tüm enerjinizi ayırabiliyorsanız; onun yaşamını herşeyden daha kaliteli ve dikkate değer kılmak için uğraşıyorsanız (ki uğraşın, daha çok, daha çok ve daha çok.destekleyip elimden geldiğince katılıyorum) ne bok yemeye kendi zevkleriniz uğruna ruhunu karnınıza soktuğunuz canlının bir yaşam hakkı olmadığını iddia ediyorsunuz?

kürtaj yasaklanmasın efendim, tercih konusu bile edilmeyecek hale getirilsin. böyle amerikan emperyalizmine özenti içerisinde geçirilen hayatların, henüz kendi ayakları üzerinde duramazken dünyaya başka bir hayat getirme özgürlüğü kısıtlansın. reşitim, istediğimi yaparım zina da benim için gayet normal bir insani durum diyenler ise eline almadığı için yok saydığı karnındaki ruhun insani durumlarını görmezden gelmesin. karşıt görüşler söz konusu olduğunda, kendi yaptıklarını çekecekler, herkes sorumluluk alsın diyen bacak kadar çocuklar; karşısındaki adamı etkilemek gibi basit durumlar için bile kürtaj yaptırmak zorunda kalacağı durumlara düşüyorsa; toplumu bilinçlendirmeye önce kendi sorumluluklarından başlansın. bence sağlıklı bir toplumda kürtajın yasaklanması söz konusu bile olamaz çünkü kürtajı tercih eden insanların sayısı bir elin parmağını geçmez. kendi kuaför, kılık kıyafet, içki masraflarını göz önüne alıp ben bu çocuğa bakamam sökün atın bunu benim karnımdan diyen insanların yaşamadığı bi toplum çünkü o.

kısacası şunu diyorum tatlım, toplum içine çıkmaya yüzünün tutmayacağı durumlar varsa bu durumlara sebep olan fiillerin öznesi olma.

kürtaj yasaklanmalı cümlesi ne kadar size haksız gelen bir beyanatsa, kürtaj yapılması çok daha korkunç bir haksızlıktır bana göre.

8 yorum:

  1. Minella12:32

    şukela...

    YanıtlaSil
  2. Tuğba Ekinci o kadar bağırdı her cebe,dünyaya diye diye kimse duymadı zahir. Kürtaj haktır fakat hak diye de fantaziye bağlanırsa olan zaten kadına olur. Yasal olarak kayıtlara geçmeyen ama korku nedeniyle kürtaj yaptırmak durumunda kalan ve o sıra hayatını kaybeden nice kadınımız var !

    YanıtlaSil
  3. şavki, o kadar haklısın ve buna o kadar dayanabiliyorum ki.. kürtaj yerine merdiven altı kasaplarının eline düşen kadınların hakkı kürtajı yasaklayarak savunulamaz elbette, öyle eğitim şart demekle de olmuyor, bir ucundan tutmak bir yerden başlamak lazım.

    YanıtlaSil
  4. Kürtajın yasaklanmasına her durumda karşı olan biri olarak bu noktada şunu düşünüyorum. Sırf zevkleri uğruna hamile kalan bir kadın zaten "anne" olamaz. Yani mesele kişisel lükslerinden kısıp o çocuğa bakmak değil. Maddi yükünü başkası karşılasa dahi ben onunla bununla düşüncesizce sevişen bir kadının anne olmasını istemiyorum.
    Ayrıca hiç bir korunma yönteminin yüzde yüz korumadığını düşünürsek benim bedenim, benim kararım sözünün de arkasındayım. Zaten yasal süreç olan 4 haftalık ceninin bir bebek, bir can olduğunu düşünmüyorum.
    Kadın anne olamayacaksa yapmamalı, bu kadar. Ruh sağlığı bozuk bir çocuğun cehennem gibi bir hayatı olduktan sonra bence o bile istemez dünyaya gelmeyi.

    YanıtlaSil
  5. ben bebeğin yasal sürece göre canlandığını düşünmüyorum, zaten anne rahmine canlı indiğine inanıyorum. bu yüzden benim bedenim benim kararım diyememeli insan.hani hak ve özgürlükler başkasının hakkının başladığı yerde sınırlanıyordu, bize çocukluğumuzdan beri böyle öğrettiler ya; bence o cenin de bi başkası.

    embriyoyken, fetusken, hatta morula evresindeyken bile bi başkası bence. bu konudaki kararımı bütün canlıları eşya gibi gösteren hocalarımdan biyoloji konusunda aldığım üniversite eğitimi bile değiştiremedi.

    büyüdüğünde kendi kararlarını verme yetkisine sahip olacak bir canlı hakkında sırf büyümedi diye karar verilememeli keyfe göre.. sözlerinden sadece "anne"lik içgüdüsüne sahip olanlar doğursun gerisi aldırsın gibi bir anlam çıkarmak istemiyorum.

    yasak konusuna gelince, yukarda da yazdığım gibi yasaklamalar yerine bilinçlendirmeler istiyorum. aslında kökende aynı şeyi düşünüyoruz, bilinç sahibi olmayan kadın karnına bir ruhun girmesine izin vermesin. sorumluluk taşıyamayacak kadar sorumsuz davranıyorsa başkasının hayatını mahvetmesin. bak yine başkası. o hayatın hiç olmaması, mahvolmasından daha mı iyi daha mı kötü? buna kim karar verebilir? ben bilmiyorum..

    kürtaj kesinlikle başbakan bile olsa, hatta babam bile olsa elin adamının karışma lüksüne sahip olduğu bir konu değil. küraja sebebiyet verenler de bi nevi erkekler olduğuna göre, sorumluluğu sadece kadınlara atıp sonra haklarında karara varamazlar, bu doğru. bu açıdan benim bedenim benim kararım demek erkeklere karşı alınması gereken bir tutum olabilir, aykırı düşünen kadınlara karşı da. ama bedeninde sakladığın şeyle empati kurmadan bu cümleyi kurmak sorumsuzluk sıralamasının tepesinde gelir bana göre..

    allah kimseye böyle bir imtihan vermesin diyebiliyorum, hayatın ne getireceği belli olmadığı için çok büyük konuşmamak lazım. benim bedenim benim kararım demek yerine şimdiye dek herkes kendi DOĞRU kararlarını verebilecek erdem seviyesine erişmiş olsaydı bugün bunları konuşan bir yönetim sisteminin içinde olmayacaktık, tıpkı başörtüsü sorununda olduğu gibi..

    YanıtlaSil
  6. "sözlerinden sadece "anne"lik içgüdüsüne sahip olanlar doğursun gerisi aldırsın gibi bir anlam çıkarmak istemiyorum."

    demişsin ama tam da bunu demek istedim.

    doğmamış bebeğin (bebeğin diyelim) yaşam hakkına çok saygılı davranıyorsunuz ve o hakkı elde ettiyse dünyaya gelmeli diyorsunuz buraya kadar tamam.

    Ama ondan sonrası? Sonrası muamma, sonrası karanlık, sonrası kimsenin bilemeyeceği bir labirent.
    O anne o bebeği döverek mi büyütecek, yanında sigara, içki mi içecek (hatta belki ona içirecek), çocuklardan hazzetmeyen biriyle birlikte yaşayıp çocuğunu tacize mi maruz bırakacak, okutacak mı, ruh sağlığını düşünerek yetiştirecek mi hepsi ama hepsi belirsiz.

    Bir çocuk ne kadar zor yetişiyor biliyor musun? Ben bir anne olmadığım halde biliyorum, öyle kolay değil bir canın sorumluluğunu alıp ona ömür boyu sağlıklı gelecek sözü verebilmek.

    İşte bu noktada benim bedenim, benim kararım lafı devreye giriyor, çünkü bu şu demek : ben kendimi ve hayatımı biliyorum, ve bir canın sorumluluğunu alıp alamayacak olduğumu da en iyi ben bilirim. Bu doğru değil mi sence? O kişiden başka o çocuğa bir gelecek verip veremeyeceğini kim bilebilir.

    Sokakta mendil satan, çöp toplayan, okutulmayan, zorla evlendirilen, fuhuşa zorlanan çocukları gördüğünde keşke aldırılsalardı demiyor musun? Ben diyorum :( Çünkü içim kaldırmıyor o hallerini.

    Bu kadar uç noktaların dışında sadece ona sağlıklı bir anne verememek bahanesi ile de kürtaja evet derim. Çünkü bence her çocuk güzel bir hayatı ve sağlıklı ebeveynleri hak eder.

    Kızma ama ben kürtaja karşı çıkanların iyi ailelerde büyümüş, hayatın acı tarafını görmemiş insanlar olduğuna inanıyorum. Keşke beni de aldırsalardı cümlesini kurmamış bir insan anlayamaz kürtajın bazen o cana bir ödül olduğunu.

    Semacım yanlış anlamayacağını biliyorum da gene söyleyeyim, bu konudaki fikirlerimiz uyuşmuyor olabilir ama bu sakın bir sorun olmasın aramızda, ben seni ve bloğunu çok seviyorum.

    Bu konuda sana katıldığım tek nokta ise zevkleri için korunmadan sevişip çöp atar gibi kürtaj olanlar, onlara elbet bir şeyler yapılmalı. mesela doğum kontrole zorlamak gibi, denetlemek gibi, cinselliği tabu olmaktan çıkarıp prezervatif dağıtımını yaygın hale getirmek gibi.

    YanıtlaSil
  7. hayır ya aldırsalardı demiyorum..ne yapabiliriz diyorum, ne yapılabilirdi ve neler yapılmadı.. iyi bir ailede büyüdüm, çok şükür ve çok doğru. ama her insan gibi, hatta her insandan biraz daha fazla psikolojik sıkıntı çektim. keşke beni aldırsalardı demedim çünkü bunu söyleyebileceğim her an yanımda ailemin dışında destek olabilecek başkaları vardı. bu yüzden haklı olabilirsin, eğer şu anda elimde kahvem, olmak istediğim yerde yapmak istediğim işi yaparak bilgisayar başında oturmak yerine tacize uğramış, sokakta kalmış, doğduğu anda olgunlaşmak zorunda kalmış( ki aslına bakarsan bu sonuncusu benden çok farklı değil) biri olsaydım farklı düşünebilirdim bilmiyorum.

    empati kurmuyor değilim ama inancım bu yönde. doğurmama hakkıyla yaşamı elden alma hakkı arasındaki fark bocalatıyor beni. bu konuda çok büyük konuşmak da istemiyorum, korkuyorum çünkü. hayatın ne getireceği belli değil ve ilerde kimse kürtaj yapmasın dediğim bu yazıları okurken zırıl zırıl ağlıyor da olabilirim allah korusun.

    o yüzden çok uç yorumlar yapmamaya çalışıyorum, yalnızca senin düşüncen doğruysa ben kendimi o kadar eğitemedim. dediğim gibi inancım önüme duvar örüyor ve ben onun ördüğü duvarları çok seviyorum.

    yanlış anlamayacağımı bilmene o kadar sevindim ki anlatamam(: çünkü birilerine yorum yazarken korkuyorum artık ben. insanlar alınıyor, tüm dünya onlar gibi düşünmek zorundaymış gibi davranıyor, sonra mesaj atıyolar falan neden neden neden diye.. ben konuşmaların sadece yandaş olanlarına taraftar değilim. eğer şu an birbirimize karşı fikirlerimizi dayatmadan savunmaya çalışıyorsak bu zamanında karşı görüşlerin konuşulması sonucu bize sağlanmış bir nimet diye düşünüyorum. herkesin aynı düşündüğü, aynı konuştuğu, tek renk bir dünya istemiyorum. evimde, bloğumda, okulumda, çevremde..

    ben de seni ve bloğunu çok seviyorum ama ne yaptın? ne yaptın he? kapatıcam dedin bizi mahrum ettin? çok sinirliyim. olum bak git. şaka şaka saygı duyuyorum ve bundan sonraki hayat hedefimi ponti blog açtığında ilk followerı olmak koydum(:

    kahveli kahveli öperim.

    YanıtlaSil
  8. semam yok kapatmak filan vazcaydım, işime gelmedi, altından kalkamadım :D

    linki değiştirdim hobaa gitti bir sürü kişi link yönlendirmesi yaptıramadım, ben de dedim ne olacak link kalsın isim değiştireyim, link aynı kaldı adını tasarımını değiştirdim aynen devam :)

    Hiç gider miyim bu kadar sevmişken, bloglarda bir yaprak dökümü hakim zaten anlamıyorum herkes birer birer gidiyor, ben daha çook uzun süre buradayım allahın izniyle :)

    Bana da allah büyük konuşturmasın, çok korkarım.
    Sadece teslimiyetçi olamıyorum işte, aslında hayatın herkesi memnun edecek büyülü bir şey olduğuna inanmıyorum, hele ki şu zaman da hiç gelinmese daha iyi gibi gördüğüm için belki de bu kadar incelemem. Ben ömrü billah çocuk yapmama kararı almış biriyim, o yüzden bırakalım böyle kalsın, görüşlerimiz farklı, bir sürü insanla olduğu gibi :)

    Ömrü güzel olacak olan gelsin bu dünyaya tek dileğim. Ha bir de ben öyle hayatta hemen alınmam veya karşımdakini kendi tarafıma çekmeye çalışmam. Ben sadece kendimi anlatmaya çalışırım o kadar :)
    Ben de öperim senii (sevgi kelebeği mode on)

    YanıtlaSil

 
;